Bemutatkozás

     Baharevné Nádudvari Katalin vagyok, 1963-ban végeztem a Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolát, mint 5 szakos gyógypedagógus. A gyógypedagógia egészéről átfogó képet kaptunk de az egyes részterületek alaposabb felfedezése önálló munkaként várt ránk. Pályámat a siketek Almamáterében itt Vácott kezdtem, igen érdekelt az afáziások beszédtanításának problematikája, sok adatot tudtam gyűjteni, hiszen az osztályaim zömmel a disfáziások osztályai voltak. 1994-ben amikor intézetünkhöz fordultak beszédépítő szakemberért a kórházból, igazgatóm engem javasolt, erre a részmunkára, mondván vállalkozó szellemű vagyok, és van tapasztalatom a disfáziások terén, amit itt majd kamatoztathatok.
Szerencsére csak részmunkaidőben dolgoztam kezdetben, így volt időm ismereteim bővítésére.
Sajnos minél több időt töltök el a területen, annál jobban látom, hogy még több ismeretre van szükség, így állandó tanulásban vagyok a mai napig is!
A kórházi feladatok igen színesek változatosak, lehetetlen minden esetre felkészülni! Nagy hasznát vettem a mozgásterápián tanultaknak, a siketek iskolájában általam vezetett vöröskeresztes tanfolyamoknak a házi betegápolással kapcsolatosan, a Soros Alapítványnál tanultaknak. Dr. Mészáros Krisztina doktornőnél tanult nyelésterápiai ismereteknek. Szeretem a számítógépet is használni betegeinknél, hiszen sajnos egyre több a fiatalabb beteg, akiknél a számítógép használata teljesen mindennapi dolog már.
A megszerzett tapasztalatim nem rejtettem véka alá több összejövetelen, mint előadó ismertettem, majd Web lapon, is közzétette Szabóné Vékony Andrea.
Nehezen viselem, hogy munkámban egyedül vagyok, ezért találkozó szervezésébe is kezdtem, hogy a kórházakban dolgozó logopédusok segíteni tudják egymás munkáját. Bár, sokan ígérték, mégis kevesen jöttek is el, a találkozó mégis sikerként könyvelhető el mind a kórházon belül a munkánk ismertetése .mind a résztvevők megerősítése szempontjából
Igaz, hogy lassan négyszer  húsz éves leszek. ideje segítők után nézni!

A felnőtt ellátásban szerzett tapasztalat természete és ideje

1994-ben a kórház intézetünkhöz, a siketek általános iskolájához, fordult afáziás betegeik ellátásában való közreműködésért, mivel a városi logopédusok nem vállalták a felnőttek beszédépítését. Igazgatóm ekkor engem javasolt erre a részmunkára mivel disfáziás siketekkel foglalkoztam már évek óta. Felnőttekkel kapcsolatban gyakorlatom nem volt, így rengeteget kellett tanulnom, hospitálnom, hogy a szükséges ismereteket megszerezzem. Beszédjavító Intézetben a terápiával kapcsolatosan, dr. Sági Juditnál a MTA Pszichológiai intézetében a diagnosztikával kapcsolatos ismereteket gyűjtöttem.
Szerencsémre a Soros Alapítvány szervezett pályázatot a felnőtt afáziások ellátásának javítására, itt sikerült nyerni, és részt venni az ott folyó munkában.
Itt tanfolyam is volt, majd részt vettem a Tanulmányok az afázia témaköréből című kiadvány megírásában is.
1996-ban a siketek oktatását nyugdíjazásom miatt befejeztem és az óta teljes munkaidőben az afáziás betegek ellátását, végeztem. Ma már teljesen nyugdíjba vonultam, csak a betegek szabadidős programjait szervezem.
1999 óta a betegek részére klubot is szerveztem, amit kibővítettünk minden idegrendszeri sérült részvételi lehetőségével, így színesebb lett a klub élete. Sikerült a hozzátartozókat is bevonni a munkába, így kirándulások szervezésére is lehetőség adódik évente többször is. Szívesen fogadjuk az érdeklődőket, családtagokat klubnapjainkon. Legközelebbi szeptember 12.- én  találkozunk  a kórházban a nappali foglalkoztató teremben szerdán délután 15-17 óra között. Vezetője: Ébner Orsolya logopédus. Reméljük az időjárás számunkra végre megnyugtató lesz a nyári hőség, a hőmérséklet ingadozás igen megterhelő volt.
Az a titkos reményem, hogy sikerül egy ingyenes tapasztalatcserére alkalmas portált teremteni! Várom érdeklődő és segítő szándékú leveleiket!
(Az e-mail címet nem lehet kijelölni majd kimásolni, mert képként lett beillesztve.)