Otthoni ellátási tanácsaink

Betegük a hazatérés után korántsem tekinthető gyógyultnak.

Egy hosszú távú rehabilitációra kell felkészülni. Legfontosabb az állapot és a beteg szeretetteljes  elfogadása, de ez nem jelenti hogy feladják a javulásában vetett reményüket  és hitüket.

A háziorvos a kórházi  zárójelentés alapján otthoni ingyenes gyógytornát tud felírni. Ezt hosszabbítani lehet még egy kúrára. A  torna és a masszás az első. Ha éjszaka előfordul még baleset,  pelenkát is felír a neurológus a zárójelentéssel együtt és  az első havi adagot ki is szállítják

Nem szabad azonban lebecsülni azt, amit a család meg tud tenni. Társasjátékok, kártyázás, sakkozás közül azt használják, amit a betegség előtt is szeretet a beteg. Nem igaz, hogy folyton tv-ét kell néznie, mert az jó, fejlesztő!  Meg kell kérni a gyógytornászt, tanítsa be Önöket is a foglalkozásra, mondja meg, mi az, amit Önök tudnak gyakorolni, és hogy tudnak segíteni.

Mivel ez a betegség anyagilag is padlóra tudja küldeni a családot, ésszerű átgondolni milyen anyagi áldozatot érdemes vállalni. Csak azért, hogy elmondhassuk mindent megtettünk, nem kell felesleges kiadásokba bocsátkozni. Ha 20 percnél tovább nem foglalkoztatható felesleges szakembert megkérni órás foglalkozásokra! . Nincs olyan szakember, akit ennyi időre érdemes megkérni, és ha lelkiismeretes nem is vállalja. Lemondani azért nem kell a képzésről. Feladatot kell kérniük, amit maguk is tudnak gyakorolni, amikor a beteg jobban érzi magát. Annyit naponta és annyiszor, ahányszor a beteg vállalja. Erőltetni nem kell, Ő érzi, mennyit bír el! 

Ha Önöknek nincs ideje, akkor egyedül is gyakorolhat. Meg kell kérni a szakembereket / gyógytornászt, logopédust/ mutassák meg, mi az, amit egyedül is tud gyakorolni.

Nagyon fontos, hogy értékeljék minden erőfeszítését, még akkor is, ha az eredmény pillanatnyilag csak egy hangyányi! Bíztassuk, hogy lesz ez még több is! Jó munkához, eredményhez idő kell!

Ha a beteg állapotában rosszabbodást tapasztalnak azonnal a sürgősségi osztályra kell jönni a zárójelentéssel együtt! Célszerű tartani a kapcsolatot a kezelőorvossal, még akkor is, ha semmi probléma nincs.  3 hónap után indokolt akkor is kontrollra jelentkezni, ha a zárójelentésből véletlenül ki is maradt a kontroll dátuma!

A rehabilitáció fáradságos munkájához Önöknek és a betegnek is kitartást kíván:

a neurológia és a rehabilitációs
osztály kollektívája