Otthoni ellátási tanácsaink

Stroke beteg otthoni ellátásának segítésére néhány gondolat


Hosszú távú rehabilitációra kell felkészülni. Legfontosabb az állapot, a beteg szeretetteljes elfogadása, de ez nem jelenti, hogy feladják a javulásában vetett reményüket és hitüket. Hinni kell még akkor is, ha a zárójelentés nem kecsegtet sok sikerrel!

A beteg hazahozatala előtt célszerű a háziorvost felkeresni, hogy milyen lehetőségek vannak az adott településen.

Jó esetben a kórházi zárójelentés alapján otthoni ingyenes gyógytornát tud adni, betegápolói segítséget rendelni. Ezt hosszabbítani lehet még egy kúrára. A torna és a masszás az első. Ha éjszaka előfordul még baleset, pelenkát is felír a neurológus a zárójelentéssel együtt és az első havi adagot ki is szállítják.
Mivel ez a betegség anyagilag is padlóra tudja küldeni a családot, ésszerű átgondolni milyen anyagi áldozatot tudnak és érdemes vállalni. Csak azért, hogy elmondhassuk mindent megtettünk, nem kell felesleges kiadásokba bocsátkozni. Ha 20 percnél tovább nem foglalkoztatható a betegünk felesleges szakembert megkérni órás foglalkozásokra! Kevés a szakember különösen vidéken és ha szerencsénk lesz és találunk logopédust, akkor sem vállal 20-30 perces foglakozást. Lemondani azért nem kell a képzésről. Feladatot kell kérniük, amit maguk is tudnak gyakorolni, amikor a beteg jobban érzi magát. Annyit naponta és annyiszor, ahányszor a beteg vállalja.

Erőltetni nem kell, Ő érzi, mennyit bír el!

Nem szabad azonban lebecsülni azt, amit a család meg tud tenni.

Fényképekből a családtagok, a lakás felidézést segíteni, a kommunikációt segíteni.

Asztali naptárral a napok, hónapok nevének gyakorlását, időbeni tájékozódást lehet fejleszteni. Szerencsés esetben a beteg szeret énekelni, segíteni kell azzal hogy együtt énekelünk vele az éneklésben siker élményhez juthatunk.

Szvorák Katalin Dúdolós lemezét hallgatva sok kedves emléket dalt felidézhetünk.

http://www.szvorakkatalin.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=55&Itemid=83

Kártyázás, sakkozás, dominózás közül azt használják, amit a betegség előtt is szeretett a beteg. Nem igaz, hogy folyton tv-ét kell néznie, mert az jó, fejlesztő! Meg kell kérni a gyógytornászt, tanítsa be Önöket is a foglalkozásra, mondja meg, mi az, amit Önök tudnak gyakorolni, szívesen meg is szokták mutatni, hogy hogyan tudnak segíteni.

Nagyon sokat tudnak segíteni az unokák. Szívesen kártyáznak, társasoznak, kockáznak, dominóznak a beteg nagyszülővel. Könnyen elkészíthető otthon egy kis barkácsolással segédeszköz, amivel a béna kéz ellenére is jól tud kártyázni, dominózni betegünk.Ha Önöknek nincs idejük, akkor egyedül is gyakorolhat. Meg kell kérni a szakembereket / gyógytornászt, logopédust/ mutassák meg, mi az, amit egyedül is tud gyakorolni.

Szerencsés esetben a számítógépes Verbalio programmal is tudnak gyakorolni. A program megfizethető, alkalmas az egyedüli differenciált gyakorlásra.

Nagyon fontos, hogy értékeljék minden erőfeszítését, még akkor is, ha az eredmény pillanatnyilag csak egy hangyányi! Biztassuk, hogy lesz ez még több is! Jó munkához, eredményhez idő kell!

Ha a beteg állapotában rosszabbodást tapasztalnak azonnal a sürgősségi osztályra kell jönni a zárójelentéssel együtt! Célszerű tartani a kapcsolatot a kezelőorvossal, még akkor is, ha semmi probléma nincs. 3 hónap után indokolt akkor is kontrollra jelentkezni, ha a zárójelentésből véletlenül ki is maradt a kontroll dátuma!

A rehabilitáció fáradságos munkájához Önöknek és a betegnek is kitartást kívánok.