3. A team felállítása és speciális feladatai diabetes esetén

SZAKORVOSOK neurológus, diabetológus és a labor asszisztensek

 /szemész és bõrgyógyászati szakorvos, esetenként érsebész, sebész is tagja lesz a teamnak./  Kiemelt szerepe van a szakorvosok közötti együttmûködésnek a gyógyszerek adásánál, mert ezek kombinációja megváltoztatja a mellékhatásokat is, s erre külön kell figyelni.

Pszichológus

 

A beteg kognitív funkciósérüléséinek feltérképezése. A betegség okozta állapot elfogadtatása. Általános életvezetési tanácsok.

Ápolónõk

 Külön figyelmet kell fordítani a gyógyszerek mellékhatásainak megfigyelésére. A hozzátartozóknak segítségnyújtás az otthoni ápolási feladatokra való felkészüléshez.

Diabetológiai szakasszisztens, mint a team alappillére

 A beteg és a hozzátartozók felkészítése. A beteggel kapcsolatos információk összegyûjtése az ápolónõk tapasztalatainak továbbítása és megbeszélése a dietetológussal.

Gyógytornász, fizikoterápiás asszisztens

 Mozgás-rehabilitáció végzése az orvosi utasítás alapján, külön gondot fordítva a diabetes betegek mozgáskultúrájának átalakítására. Az esetleges nyelési problémák esetén a megfelelõ stimulálás végzése Tens készülékkel. Munkájukról a team tagjait tájékoztatni kell, fõleg az ápolónõkkel és a családdal kell együtt dolgozniuk.

 Logopédus

Csak ha a betegnek afáziája is van, mivel ez a kommunikációt igen megnehezíti.

Szociális nõvér

A család és társadalom segítségének lehetõségeirõl való tájékoztatás.

Beteg , Betegtársak, Család, a hozzátartozók

Az õ felkészítésük igen fontos különösen demens beteg esetén. Ezt a fontos feladatot diabetológiai szakasszisztens végzi zömmel.